četvrtak, 3. siječnja 2013.

Prag za znatiželjne :)

Mnoge turističke agencije nude iznenađujuće jeftine ponude za putovanje u Prag. Ako ste dovoljno uštedili, ne razmišljajte previše, put pod noge i pravac Prag. :) Ali, ne putujte u Prag kao turist, putujte kao ljubitelj umjetnosti, pive hrane, arhitekture, samo ne kao turist. Naime, Prag je jedan od onih gradova gdje ćete se, u koje god doba godine došli, naći u moru turista i vrlo se lako izgubiti u gužvi stranaca, vodiča i stotine urlika na stotinu jezika. Ako ste vremenski ograničeni, potrudite se žrtvovati malo sna kako biste uspjeli razgledati barem dio znamenitosti koje Prag nudi.
osvježenje nakon razgledavanja

Grad stotinu tornjeva

Poznat kao i Zlatni grad, Grad zlatnih krovova ili Kruna svijeta, Prag je čaroban i jedan od najposebnijih gradova koje sam imala priliku posjetiti. Jedinstven, kulturno bogat, čak  me ponekad podsjetio na rodni mi Zagreb. Većina turista dolazi u Prag ponajviše zbog njegovih kulturnih  i povijesnih ljepota, a neki i zbog svjetski poznatih piva u Praškim pivnicama.




Pivnice, krpice, torbice :)

Često sam čitala o tome kako današnje pivnice u Pragu više nemaju veze s onim kakve su nekada bile, no kako sam pripadnica mlađih generacija, osvrnuti ću se samo na ono što sam ja doživjela. Najpoznatija pivnica u Pragu je "U Fleku" gdje je osnovan i nogometni klub Hajduk. Popularne su pivnice i "U Kalicha" i "Kod vojnika Švejka", njihove zidove krase potpisi poznatih osoba iz cijeloga svijeta. Promotori po ulicama dijele letke za mnoge predstave, klubove i razna druga događanja, tako da noći u Pragu nikako neće biti dosadne. Proplešite kroz noć u jednoj od brojnih Praških diskoteka ili uživajte u romantičnoj šetnji uz rijeku Vltavu, kako god odlučili, nećete promašiti.
Što se tiče omiljene ženske izvanškolske aktivnosti, nema brige, u Pragu se nalaze dućani svih poznatih svjetskih marki, a smješteni su u turističkom središtu grada. Židovska četvrt lokacija je koju  pripadnice nježnijeh spola obavezno moraju posjetiti. Na području nekadašnjeg židovskog geta, danas se nalaze najelitniji i najskuplji dućani. Ako putujete, po dobrom starom običaju, s niskim budžetom, makar napasite oči na predivnim izlozima s još ljepšim modnim komadima.

Znatiželja ubila dosadu


Orloj
Prijevoz Pragom je jednostavan i jeftin, izabrali nadzemni ili podzemni način putovanja, nećete se izgubiti. Provedite svoje dane šetnjom kroz grad. Obavezno bih preporučila pogledati Staromesetske namesti, Karlov most i Hradčany, crkvu Teyn i Sv. Nikola, Petrinov toranj..... ma cijeli grad :) Razgledavanje smo započeli na Trgu Sv. Vaslava, koji je najduži trg u Pragu, dug čak jedan kilometar. Nadam se da ste pripremili kondiciju :) Ovdije se nalaze najskuplji i najljepši hoteli Praga. Oduševit će vas stare fasade sa različitim ornamentima koji ponekad imaju i neki mračan izgled. Na pročelju stare Gradske viječnice na Staromestskom trgu nalazi se Orloj, astronomski sat iz 15. stoljeća koji mjeri sve, od vremena pa do horoskopa. Ovdje se nalaze najskuplji restorani i kafići u Pragu pa se ili počastite ili zaobiđite ovaj dio i ručajte u nekom od udaljenijih ali također ugodnih restorana.


Dvorac Hradčany je najveći dvorac u svijetu u kojemu netko stanuje, a to je danas predsjednik Češke republike. Prošećite uz dvorac i pogledajte zanimljivu smjenu straže koja je jedna od mnogih turističkih atrakcija. Tamo se nalazi i katedrala Sv. Vita, izgrađena u mračnom gotičkom stilu.
Katedrala Sv,Vita

Nedaleko od dvorca, nalazi se Zlatna uličica, gdje su sve kuće u stvari kućice. Veličinom po mjeri djeci i meni. :D Najpoznatija kućica je ona pisca Franza Kafke. Iako u ovoj ulici više nitko ne živi, sigurno će vam krog glavu proći misao kako bi bilo živjeti u ovim minijaturnim zdanjima. Znam da meni je. :) Prag je predivan grad, posjetite ga prvom prilikom, nećete se razočarati.






Želje, željice



Karlov most je najpoznatije obilježje Praga. Vodič je spomenuo kako su se kocke od kojih je izgrađen međusobno ljepile jajima. Ne isprobavajte ovo kod kuće. :) Prema legendi, s mosta je u rijeku Vltavu bačen svečenik Janez Nepomuk jer nije htio otkriti kraljičinu ispovjednu tajnu kralju.  Ondje mu je kasnije podignut spomenik, na kojega položite ruku i zaželite želju. Kažu da će se ostvariti. :) Na mostu se uvijek nešto događa, između uličnih pjevača i svirača, prodavača suvenira i slika sigurno ćete pronaći nešto po svojem ukusu. Zaželite da se još koji put vratite u ovaj grad, jedan posjet sigurno nije dovoljan za iskusiti sve što on pruža. U nastavku se nalazi video sa trenucima uhvaćenim na ovom nezaboravnom putovanju.



Prag za Znatiželjne Slideshow: Petra’s trip to Prague was created with TripAdvisor TripWow!

  

Nema komentara:

Objavi komentar