ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

Venecija za romantike

"Nisam veliki kuhar ni veliki umjetnik. Ali volim umjetnost i dobru hranu te sam zato idealan putnik" F. Bacon

Most uzdaha


Iako će vjerojatno zvučati kao klišej, Venecija je zaista čaroban grad. Grad na vodi gdje su ceste kanali, a automobili brodovi. Ako se nađete u prilici da je posjetite, probajte ponekad zaboraviti na kartu i izgubite se u bezbrojnim uličićama i otkrijte pravu Veneciju. Ali, ne krećite na put nepripremljeni. Venecija je preplavljena turistima i zaista je skupa. 



Smještaj

Agencije uglavnom omogućavaju jeftiniji smještaj s obzirom na to da se putuje u većim grupama. Ako na put u Veneciju krećete u vlastitom aranžmanu, pripremite se na paprene cijene hotela. Razmislite o hostelima ili smještajima malo udaljenijim od  centra Venecije ili čak i same Venecije. Još jedna interesantna opcija je smještaj u "Camping Fusina". Neka vas ne zavara riječ kamp, nećete spavati u šatorima i imati ćete svoje kupaone. Iako je udaljena 40 minuta od željezničke stanice postoji trajekt koji svakodnevno prevozi do samog centra Venecije, a noćni život u kampu je zaista zabavan.



Sezona


Aqua Alta
Ako ne preferirate gužve, probajte izlet u Veneciju planirati izvan sezone. Probiti se kroz Markov trg usred sezone je zaista izazov, a i cijene su tada puno više. Ukoliko se odlučite putovati u jesen, ne zaboravite na pojavu zvanu aqua alta, gdje su plime toliko jake da najedamput hodate u vodi do koljena. Provjerite vremensku prognozu na internetu i oboružajte se gumenim čizmama. Primijetit ćete da po dijelovima Venecije postoje jako uzdignuti dijelovi kolnika, to je napravljeno baš zbog ove pojave.


Iće i piće


Nakon što čekate u redu po sat vremena da biste razgledali znamenitosti Venecije poput bazilike Sv. Marka i odlučite se sjesti negdje na ručak,  večeru ili kavu, ne činite to ishitreno. Cijene u restoranima i kafićima na Trgu Sv.Marka su barem tri puta skuplje nego u nekoj od uličica 5-10 minuta udaljenih od centra. Primijetit ćete da tamo sjede sami turisti. Umjesto da potrošite 5 eura za kavu, radije prošetajte još koju minutu i naći ćete kafiće u kojima su cijene mnogo manje. 




Vožnja gondolom
Gondole

Službena cijena vožnje gondolom u Veneciji je 80 eura za 40minuta. Ako se malo ne potrudite, platiti ćete puno više i to za kraću vožnju. Ne sjedajte u prvu gondolu koju vidite, raspitajte se kod nekoliko gondolijera i nađite najpovoljniju opciju. Ako niste na romantičnom putovanju, podijelite svoju gondolu s još nekime, i smanjite si trošak. U jednu gondolu stane do šestero ljudi, pa cijena na kraju i neće biti toliko velika, a šteta je propustiti to kada ste već u Veneciji.
Ako se pak na vožnju odlučite u večernjim satima ili želite da vam gondolijer pjeva pjesmu i to će vas također više koštati. Interesantno je znati, ukupno postoji tek oko 400 licenciranih gondolijera, a godišnje licencu dobiju tek tri ili četiri osobe. 


Nadam se da će vam neki od ovih savjeta učiniti boravak u ovom simpatičnom gradiću mnogo ugodnijim i jeftinijim. Neka vas ne zastraše priče o velikim troškovima, uvijek postoje načini gdje možete uštediti na troškovima, ali ne i na iskustvu. 





Maštajte i dalje uz video iz Venecije :) 


Venecija za Romantike :) Slideshow: Petra’s trip to Venice was created with TripAdvisor TripWow!

1 komentar:

  1. bila sam u Veneciji nekoliko puta, stvarno je prekrasno tamo. Prekrasno mjesto za provesti vikend za dvoje.

    OdgovoriIzbriši