ponedjeljak, 3. prosinca 2012.

Plitvice za avanturiste

"Svijet je knjiga. Oni koji ne putuju, pročitaju samo jednu stranicu."       Sv. Augustin




šetnja Plitvičkim jezerima


Da bismo pronašli čarobno mjesto ne moramo uvijek ići preko granice. Država nam je prepuna lijepih lokacija pa ovaj post ostaje u granicama lijepe naše. Iako bih post radije ostavila bez imalo teksta te objavila samo fotografije, neke ću stvari ipak morati spomenuti.




Prijevoz i cijene

Do Plitvica je prilično jednostavno doći automobilom. Ako ne vozite, odaberite put autobusom, zaista nije skup, a vozi dovoljno često. Karta u jednom smjeru koštati će vas od 75-120 kuna, ovisi koji auto-prijevoznik odaberete. Ako se pak odlučite za automobil, parking košta 7kn/h ili 70 kn po danu za kamp vozila.



Rastoke

Cijena ulaznice na Plitvička jezera kreće se od besplatne za djecu do 7 godina do maksimalnih 110 kn za odrasle osobe u vrijeme sezone. Postoji popust za studente koji će za kartu tako morati izdvojiti od 55 do 80kn. Kupnja karte uključuje i korištenje brodova i vlakića, ovisno koju rutu razgledavanja odaberete. 





Rastoke  

Prijevoz automobilom bih svakako preporučila zbog Rastoka, sela u blizini Plitvica koje je zasebna znamenitost Hrvatske. Sadrži netaknute podsjetnike na nekadašnji seoski način života a i spomenik Winnetouu, filmu koji se šezdesetih godina snimao na tom području. Pogledajte kako se nakada pralo rublje ili kuhalo. Prošetajte između ribnjaka , slikajte se na brzacima. A nakon cjelodnevnog razgledavanja, ne morate potrošiti puno u skupim restoranima u užoj okolici Plitvica. Restorani u Rastokama su smješteni na samim brzacima. Drveni stolovi, domaća hrana i šum rijeke ispod vaših nogu bit će još jedna lijepa uspomena s ovog izleta. Kao specijalitet većina restorana nudi domaće uzgojenu pastrvu pripremljenu na sve zamislive načine, a po razumnim cijenama. 



brzaci u Rastokama



Posjet Plitvicama jedinstveno je iskustvo za svakog posjetitelja, bilo zimi ili ljeti. Na ulazu možete zatražiti vodiča, no nećete pogriješiti ni ako se odvažite na samostalno istraživanje. Špilje, prolazi, vidikovci i prekrasni slapovi svakoga će ostaviti bez daha. Nekoliko je odmorišta na kojima se možete odmoriti nakon šetnje, brodovi koji vas prevoze do nastavka rute razgledavanja i vlakić koji vas vraća na mjesto polaska. To je mjesto za romantične, obrazovne i zabavne izlete te je zasigurno jedan od najvećih bisera naše zemlje, te idealno mjesto za staviti pauzu na svoj užurbani gradski život.





Ako se još niste odlučili krenuti na put, pogledajte video pa se možda i predomislite :)


Plitvice za Avanturiste :) Slideshow: Petra’s trip to Plitvice Lakes National Park was created with TripAdvisor TripWow!

2 komentara:

  1. Žalosno, ali istinito - većina nas je zadnji put na Plitvicama bila u osnovnoj školi na izletu. Mali savjet - provjeriti stanje na cestama u tom području, svako malo su nekakvi radovi na cestama pa propuštaju vozila 15 minuta svaki sat. Zna bit malo nezgodno. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Iznenadjujuće je koliko turista, kada dodju u Hrvatsku, prvo upitaju kako doći do tamo. Baš sam se ugodno iznenadila njihovim reakcijama na Plitvice, svi su apsolutno oduševljeni. Ali uvijek postavljaju isto pitanje- zašto se to jače ne reklamira kod nas? Svakoga dana tisuće turista sa svih strana svijeta posjećuju Plitvice, a sadržaja ondje, osim ponekog kafića i dućana, na žalost dovoljno nema. Ali zato su u blizini već spomenute Rastoke. Da se mene pita, njih bi uključila u obavezni dio razgledavanja.

    OdgovoriIzbriši